Winterwerk buiten, vaak verspilling van duiten

IJsselbrug_winter_2009Je hoort steeds vaker dat schilderwerk in de winter net zo goed is als in de zomer. Dat is niet helemaal waar.

In de eerste plaats moeten we ons afvragen van wie deze “wijsheid” komt en of deze wijsheid in het belang van de opdrachtgever of van de bedrijfstak is. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat, in het kader van de werkgelegenheid, winterwerk opeens net zo goed is als zomerwerk. Neem nou het materiaal. Is winterverf beter ontwikkeld te zijn dan de bestaande “zomerverf”? Niet dus….. De winterverf is ontwikkeld om in de winter verwerkt te kunnen worden. Niet vanwege een kwaliteitsverbetering.

Maar er zijn ook andere negatieve effecten van de kou. Het te schilderen houtwerk is in de winter vaak te vochtig. In de winter is het vochtgehalte in de lucht relatief hoger, waardoor bij afkoeling de verf mat slaat en er hechtingsproblemen kunnen ontstaan. ‘s Morgens is de schilder vaak een half uur bezig met het afdrogen van de ondergrond. Daarbij neemt de schilder ‘s winters vaker en langer pauze om weer op te warmen.

De opdrachtgever heeft geen baat bij slecht werk, of bij herstel van schade in het voorjaar. De opdrachtgever heeft geen belang bij warmteverlies omdat ramen en deuren open moeten blijven staan.

Kortom: men kan beter de winterperiode gebruiken om de “mindere” schilder op te leiden tot een all-round schilder zodat deze overal binnen welkom is.

Vertel uw netwerk over ons:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *